OneTonneisland samlade beslutsfattare och företag för att vi tillsammans ska göra skillnad för en hållbar framtid.

Vi tjuvstartade Värmdö Företagarvecka med ett förevent: Hållbarhetsevenemanget OneTonneisland.

Movitz – Sveriges första snabbladdade elfärja – tog oss till Grinda där vi mötte klimatsmart innovation och företag som har lösningar för en hållbar framtid. De visade oss att det är fullt möjligt att redan idag göra stor skillnad!

“All form av transformation sker i samverkan av många olika krafter” – Fredrik Wikholm, Planethon, öppnade dagen och påminde oss om att vi bör söka samarbete brett. Kanske leta där det skaver, hos dem som inte är precis lika som oss själva. Då händer förändring på alla nivåer samtidigt.

Det blev en mycket inspirerande och hoppfull dag, där vi även hade vädrets makter på vår sida. Som ofta i skärgården.

Vi provade att åka elbåt 50 cm ovanför vattenytan – inte ett svall i 20 knop. Elmopederna gick varma, utan att störa varken människor eller djur.  Thomas Sjögren, stjärnskottet som vann Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015, bjöd oss på ASC-märkt röding och det dukades även upp nyheter inom vegansk mat, tillgänglig i våra mataffärer.

Oskar Kihlborg, äventyraren och fotografen – som är engagerad i Östersjöns hälsa och har skapat en bok tillsammans med Skärgårdsstiftelsen – öppnade sin föreläsning med att vi behandlar Moder jord som en tonåring behandlar sin mamma. Vi förväntar oss villkorslös kärlek. Ett gäng tonårsföräldrar på plats kunde verkligen relatera …  Men, hur ska vi få folk att förändra sitt beteende? Vi är ju vanemänniskor.

Oskar menar att det antingen är ett stora trauman (sjukdom, olyckor) som får oss att ändra bana i livet, eller så är det de små förändringarna som vi knappt märker av. Ät kött 5 dagar i veckan istället för 7 och så vidare. Han menade att för att genomföra förändring funkar det egentligen bara med morot eller piska! Den här stora omställningen, som nu måste till, behöver vi troligen göra i en positiv anda. En liten förändring gör en stor skillnad i längden!

Ett av Oskars tips var att få ut människor i naturen. Då kommer fler att tycka om den och älska det vi har – och hjälpas åt att inte förstöra.

Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld pratade om hur de jobbar med andra stora bolag för att driva förändring. Det inte många vet är att Sveriges elproduktion redan idag är 98% fossilfri, enligt Annika. Vi har vattenkraft, kärnkraft, vind- och solkraft.

Annika säger att vi måste samla krafterna – och samla oliktänkande. Vattenfalls ambition är att driva igenom ett fossilfritt liv på en generation! De tittar medvetet på de stora utsläppande faktorerna som är järn- och stålindustrin, cementsektorn samt transportsektorn. Tillsammans med SSAB och LKAB har de tagit fram ny smart teknik för att minska Sveriges utsläpp med 10%. Genom att använda fossilfri el och vätgas, istället för koks och kol, under ståltillverkningen blir utsläppet vatten och inte koldioxid.

Annikas tips till vad vi alla kan bidra med var inom transporter – där kan var och en av oss göra skillnad och återvinning – jakten på plasten, gör något bättre av plasten än att bränna den och få fossila utsläpp.

Anna Ottosson Blixth, verksamhetsutvecklare på Svenska Skidförbundet hade med sig Anders Södergren och tillsammans talade de om förbundets uppvaknande i klimatfrågan. Det kom framför allt när de upptäckte att glaciärerna som de brukade träna på var stängda för att de smälter bort. På 10-15 år har problemet accelererat. Nu sprutas det snö på topparna, liftar måste flyttas och glaciärer täcks med presenningar.

Skidförbundets mål är att minska sin klimatpåverkan med 25% och tillsammans med vattenfall har de analyserat fram en handlingsplan.

Med ett flertal inspirerande föreläsare, härlig omgivning och bra uppträdande blev OneTonneIsland en mötesplats där företag och individer delade med sig till varandra. Med ett klimatpositivt angreppssätt fick vi möjligheter och lösningar snarare än problem. Vi lämnade Grinda påfyllda med energi och tankar om hur vi tar framtidens möjligheter med oss till Värmdös näringsliv.