Eftermiddagsakademin

Eftermiddagsakademin

Arrangör: Företagarna Nacka Värmdö, Nacka kommun och Värmdö kommun

Plats: Säby Säteri, Eknäsvägen 27, Ingarö

Tid: Torsdag den 3/10, kl. 13.00-18.15

Välkommen till Frukostakademin som för första gången ändrar format till en Eftermiddagsakademi.

Denna eftermiddag går huvudsakligen i hållbarhetens tecken och som sedan avslutas med en AW i Företagarna Nacka Värmdös regi.

13.00-13.20 Företagen tar täten mot ett hållbart Sverige – Patrik Nilsson
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, reder ut hur Sveriges företagare ser på grön hållbarhet och sin konkurrensförmåga, samt hur Sverige kan utforma bra regler för att främja ett miljöskifte i näringslivet.

13.30-13.50  Arbetsmiljöverkets krav att aktivt jobba mot ohälsa – Amanda Thunberg
Arbetsrelaterade psykosomatiska sjukdomar har ökat med drygt 70 procent sedan år 2010. Arbetsmiljöverkets föreskrift ställer krav på att vi som företagare jobbar med dessa frågor.
Kom och få en inblick i och lite konkret kunskap om – stress och stresshantering och gör ett enkelt test som visar vilken stresskänslighet DU har.

14.00-14.45  HUVUDTALARE Kristina Paltén: Ensam genom Iran – 184 mil av tillit
I en tid när det mesta med Mellanöstern förknippas med problem och konflikter snörde Kristina Paltén på sig löparskorna och korsade Iran, en sträcka på 1840 kilometer. Syftet var att utmana sina egna fördomar och att verka för en värld av tillit. Med svenska flaggan fladdrande från en cykelpinne sprang Kristina genom små byar där knappt någon västerländsk turist satt sin fot. Hon sov hemma hos familjer, hamnade i iransk TV, svettades i uppförsbackar i 45-gradig värme, blev stoppad av en ilsken polis, välsignad av en mulla och intervjuad av Iranska revolutionsgardet. Människor samlades längs vägen för att hylla hennes mod och tacka henne för att hon vågade besöka det land som invånarna vet många andra förknippar med terrorism. Mitt bland solskensleendena fanns en kvinna som längtade efter stillhet och vara ensam i ökenlandskapet. Den inre konflikten höll på att ta överhanden.
Detta är en berättelse om mod, att förverkliga sina drömmar, våga göra det annorlunda och viljan och förmågan att påverka sin omvärld. Det är också en frågeställning – vad har jag för val och ansvar i det samhälle jag lever i?

15.10-15.30  LOHAS – En stark målgrupp på frammarsch i Sverige – Carl Strand
LOHAS har funnits som begrepp i USA sedan åttiotalet men först nu börjar forskare, journalister och företag i Skandinavien förstå betydelsen av denna viktiga grupp individer. LOHAS är en akronym för Lifestyle of Healthand Sustainability (hälsa och hållbarhet) och innefattar individer som vill leva ett njutningsfullt, hälsosamt och spännande liv, men inte på någon annans bekostnad. Men vilka är dem? Carl kommer att ge en övergripande bild av LOHAS i Sverige.

15.40-16.00  Kör hållbart och minska dina bilkostnader! – Michael Pernstam
Hur ska vi som företagare veta hur vi ska agera vad gäller bilinköp i framtiden? Leasa/köpa hållbart och ekonomiskt? Under eftermiddagen går det att få provköra nya och hållbara bilar och förklarat för oss vad som är mest kostnadseffektivt och hållbart.

16.10-16.40 HUVUDTALARE Magnus Hedberg från Lyxfällan: Ekonomiskt hållbart företagande
Magnus har under 17 säsonger varit programledare med hela svenska folket och hjälpt programmets deltagare att reda upp sin ekonomi i det populära tv-programmet Lyxfällan. Han är entreprenör, konsult och föreläsare. Magnus kommer att tala om det ekonomiskt hållbara företagandet. Vilket fokus har vi egentligen som företagare och hur skapar vi en långsiktig hållbarhet i våra företag? Magnus kommer att prata om de vanligaste fällorna som vi kan råka ut för som företagare samt titta på de avgörande faktorerna för ekonomisk framgång.

16.45-17.00  Bli mer energismart – Värmdö kommuns energirådgivare: Karin Lindström/Philip Junghahn
Som ett led i Värmdö kommuns miljöarbete och arbetet med att minska energianvändning och klimatpåverkan i kommunen finns Energi och klimatrådgivningen. Verksamheten ska resultera i minskad energianvändning och minskad miljö- och klimatbelastning. Karin och Philip berättar hur du som företagare kan bli mer energismart.
 
17.00-18.15  Afterwork med Företagarna Nacka Värmdö
Värmdö kommuns energirådgivare finns på plats. Kom och få rådgivning om hur du som företagare kan bli mer energismart.